​​​​Children Village, een afgelegen schoolgebouw aan de rand van het Braziliaanse regenwoud, is door het Royal Institute of British Architects (Riba) verkozen tot beste gebouw van 2018.

Geen nieuw museum of indrukwekkend appartementsgebouw, maar een afgelegen school in Brazilië is uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld. Het scholencomplex is een ontwerp van het Braziliaanse architectenbureaus Aleph Zero en Rosenbaum en biedt onderdak aan 540 kinderen tussen 13 en 18.

Het complex is 25.000 m² groot en is gemaakt van lokale materialen. De voornaamste twee: eucalyptushout en aarden bakstenen. Het gebouw is daardoor zowel kostenefficiënt als duurzaam. De school is opgesplitst in twee identieke delen: een helft voor de jongens en een helft voor de meisjes. De gebouwen zijn opgebouwd rond drie binnenplaatsen. Op het gelijkvloers bevinden zich de slaapzalen, op de eerste verdieping zijn er gemeenschappelijke ruimtes.

Het project werd gefinancierd door Bradesco Foundation, een fonds van een van de grootste banken van Brazilië, dat de bouw van 40 landelijke scholen mogelijk maakte.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een gebouw dat architecturale ambitie combineert met een uitstekend design. Het ontwerp moet ook een sociale impact hebben. Dit komt volgens de jury perfect samen in de Braziliaanse school. ‘Children Village biedt in een uitzonderlijke omgeving de mogelijkheid om het leven van de kinderen te verbeteren, aldus Ben Derbyshire, de voorzitter van Riba. ‘Het illustreert de ongelofelijke waarde van nadenken over de organisatie van onderwijs.’

De architecten luisterden tijdens het proces naar de noden van de leerlingen. Ze vroegen hen wat ze precies wilden en essentieel vonden. ‘We wilden een omgeving creëren die een thuis weg van thuis zou zijn, waar kinderen een sterk gevoel van zowel individualiteit als verbondenheid creëren’, aldus architecten Gustavo Utrabo en Petro Duschenes.

Meer foto’s vindt u hier:

https://estudiopalma.cl/children_village


© Rosenbaum + Aleph Zero